Ренита КостадиноваЗа мен

Ще Ви разкажа кратичко за мен. 

Здравейте, аз се казвам Ренита и (надявам се) съм Вашия фотограф. Всъщност приятелите ме наричат Рени. Приятно ми е 🙂

Фотографията е моя детска мечта, превърната в реалност. Винаги съм искала да покажа моя поглед над света, да мога да улавям миговете и да ги поднасям във вид на спомени, поръсени с вълшебство. Казват, че човек трябва да прави това, което обича, а когато снимам аз се вълнувам и преживявам красиви мигове заедно с Вас, чувствам се щастлива.

Занимавам се с фотография от 2012 насам. В началото беше просто хоби, докато в един момент не осъзнах, че мога да работя това, което обичам. Снимането е като шофирането – в началото мислиш всеки път преди да превключиш скорост, да натиснеш спирачката, да дръпнеш ръчна, после правиш всичко без да се замисляш – защото ти идва отвътре. И защото знаеш как 😉

Обичам да гледам небето и чакам с нетърпение всеки залез. С изгревите е няколко идеи по-трудно, но когато сутрин видя невероятно красиво небе, знам, че денят ще бъде прекрасен. Страхотно е да виждаш красивото в света. Понякога то се крие в гледката пред очите ти, в следващ момент е в очите на отсрещния и всъщност винаги е в самия момент.

Аз (май като повечето хора, които се занимават с фотография) започнах да снимам предимно пейзажи. С гледките е хем много просто, хем много сложно. Всичко се променя за секунди и вече не е същото. Не можеш да помолиш слънцето да застане там, където ти е удобно, не можеш да помолиш птиците пак да прелетят над хоризонта, когато е най-красиво. То просто се случва. И е вълшебно.

С хората е доста различно. Искрените емоции са прекрасни, но за щастие можеш и да помолиш някой да направи нещо (особено като знаеш, че след години ще си спомня за своята емоция като види снимката). Признавам си, че хората бяха голямо предизвикателство за мен в началото, когато се пренасочих към портретите. С времето се учиш, как да предразполагаш, как да усмихваш, как да покажеш някого в най-добрата му светлина. И това носи страхотно удовлетворение.

Всеки път като хвана фотоапарата се чувствам щастлива. Всяка среща за мен е възможност да създам нещо красиво, нещо което ще носи вдъхновение и усмивка. Страхотно е човек да намери своето нещо и да го прави със сърце.

За да видите как аз виждам света, разгледайте моето портфолио тук.